Predavanje za tekmovalce v PŠD NLP

Poleg rednih treningov in priprav na zaključek tekmovalne sezone (svetovno prvenstvo v hip hopu v Avstriji), so misli naših tekmovalcev in trenerjev usmerjene tudi v dolgoročen napredek in razvoj.

V petek, 7. 10. 2022 je Plesno športno društvo NLP v sodelovanju z Gimnazijo Litija organiziralo predavanje iz športne psihologije in prehrane, dveh zelo pomembnih faktorjev pri tekmovalnem športu, ki ju velikokrat postavljamo na stranski tir. Na predavanje so bili vabljeni tekmovalci vseh starosti (otroci, mladinci, člani) in njihovi starši.

Najprej smo si ogledali odlično predavanje Katje Simić, ki je trenerka športnega plesa, diplomirana dietetičarka in kmalu magistrica inženirka prehrane. Katja je razvila svoj portal Dietetik priporoča, na predavanju pa smo izvedeli, kako naj izgleda krožnik športnika ter kako en-dva-tri preveriti, ali smo dovolj hidrirani. Katja je predstavila še konkretne primere obrokov za zajtrk, kosilo in večerjo ter kakšne so super malice za pred in po treningu, za piko na i pa je dodala še ideje, kako vse skupaj pripraviti, da bo ustrezno za na pot in primerno za prigrizke med dolgimi tekmami.

V drugem delu predavanja smo prisluhnili dr. Tanji Kajtna, doktorici psiholoških znanosti, ki že vrsto let sodeluje s številnimi vrhunskimi športniki – plavalci, atleti, tenisači, umetnostnimi drsalci, biatlonci, jadralci, itd. Zaposlena je na Fakulteti za šport kot asistentka na Katedri za psihologijo športa in na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Govorili smo o športnem udejstvovanju otrok na tekmovalni ravni in vlogi staršev v njihovi karieri – predstavila je, kako se razvija kariera otroka v športu, kaj se spremeni skozi napredovanje od začetniških nivojev do vrhunskega športa ter si ogledali vlogo staršev.

Medtem so vse plesne skupine že dodobra zakorakale v novo sezono. Naše društvo nove člane še vabi v skupine mini balet, družabni plesi, prav tako pa vse plesalce vabimo na plesne tečaje v Kresnicah in na Vačah.